I N F O

Pénzügyek

Hivatalos pénznem a horvát Kuna (Kn), de a legtöbb helyen Euro-val is fizethetünk, főként a tengerpart turisztikai övezetében. 1 Kn az utóbbi években kb. 45 Ft-nak felelt meg, és nagyságrendileg 7 Kn tesz ki 1 Euro-t. Persze az árfolyamok ettől az aránytól erőteljesebben is elmozdulhatnak. Kunát váltani a határ magyar oldalán található pénzváltólnál érdemes. Rovinjban több bank is képviselteti magát (Erste Bank, OTP Banka, Zagrebacka Banka, Raiffeisen, stb.) Sok helyen található ATM.

Parkolás

Rovinjban sem olcsó parkolni. Az árak időről-időre változnak, és a város elején létesített hatalmas sorompós parkolóban, - szezontól függően - akár 100-120 Kunát is ki kell fizetnünk naponta. Ez persze kikerülhető, ha autónkat a környező kis utcák egyikében tesszük le nyaralásunk idejére. Másképp nem is tehetünk, mert az óvárosba, mely egyben a városcentrum, nem hajthatunk be gépjárművel. Ha a parkolón kívül tesszük le autónkat, csak arra kell ügyelnünk, hogy ne fizető zónában és ne tilosban tegyük azt, egyébként nyugodtan ott hagyhatjuk, - a nagy turista forgalom ellenére meglepően jó a közbiztonság. Bővebben a PARKOLÁS menüpont alatt találsz információt.

Közlekedés

Horvátországban, - Magyarországhoz hasonlóan - 130 km/h a megengedett maximális sebesség autópályán. A  tompított fényszóró használata mindenhol (lakott területen is) kötelező! Az üzemanyag árak az itthonihoz hasonlóak. Benzinkutat ritkábban telepítettek az utak mellé mint azt itthon megszokhattuk, de az új autópálya mellett több új töltőállomás nyílt, és ezek már non stop üzemelnek - a korábbi gyakorlattól eltérően.