R O V I N J

Rovinj (olaszul Rovigno), Horvátországban, az Isztriai-félszigeten, az Adriai-tenger partján fekvő település. Egy kiálló szirtfokra épült festői szépségű városka. Egyike annak a kilenc Isztriai városnak, amely magában foglalja szinte az egész Isztriai-félszigetet. Poreč és Pula között fekszik a félsziget nyugati oldalán. Egykoron halászfalu és halászkikötő volt, mely ma is őrzi a régi idők szellemét, így Rovinj központjában még manapság is számos halászhajót láthatunk és friss halat is vehetünk a halpiacon.


Isztria egyszerűen gyönyörű. Találhatók itt őskori maradványok, antik műemlékek, középkori városok, a gyönyörű tájak, a tenger, az emberek, a falvak és természetesen a városok. Rovinj, egy csodálatos festői szépségű városa, egy igazi gyöngy az Isztriai-félszigeten. Viharos történelem és a szép jelen együtt. A régi városrész a félszigeten fekszik, a város első említése Ruigno, Ruvigno, Ruginio néven történt. Nehéz szavakkal leírni e gyönyörű érzést és látványt amit Rovinj nyújt. Kacskaringós, macskaköves utcácskái nagyon hangulatosan és romantikusak. A tenger felöl megközelítve már messziről látható a város magasan égbe nyúló tornya, ha pedig a szárazföld felöl érkezünk, akkor a dombtetőről követhetjük a szemünkkel a Szent Eufémia templomtornyát.


A Szent Eufémia templom Rovinj jelképe, legmagasabb és leglátványosabb építménye. Nevét a város védőszentjéről kapta. A templomot a XVIII. században építették egy V. századi kora keresztény templom alapjaira. A homlokzata velencei-barokk stílusú. A hatvan méter magas haragtorony tejetén Szent Eufémia rézszobra áll. A szobor a szárazföld felé fordul, így mutatja a szélirányt a hajósoknak.


Rovinj éghajlata mediterrán. Az átlagos hőmérséklet januárban 4,8 °C, a júliusban 22,3 °C. Az éves átlaghőmérséklet 16 °C.A hőmérséklet június közepétől szeptember közepéig általában magasabb, mint 20 °C. Az éves átlaghőmérséklet 16,6 °C.Május közepétől szeptember közepéig süt a nap, naponta több mint 10 órát.Az éves csapadékmennyiség 940 mm csapadék és az éves átlagos páratartalom 72%.
A Rovinj melletti szigetvilágban 22 szigetecske található, amelyek között a Szent Andrew és St. Katherine a legnagyobb és legszebb.


A várostól délre fekszik a tengerbe félszigetként benyúló Punta Corrente parkerdő, mely kiváló fürdő és sétálóhely is egyben.
Rovinj nem a homokos strandjairól híres. Szörfcipő, vagy gumitalpú vizbe vihető cípő mindenképpen ajánlott.Különösen értékes és védett természeti értékek területén Rovinj. A St. John sziget és két nővére, tengeri és vízalatti csatornákban és a Lim Fjord Lim, Parkerdő "Punta Corrente", mocsári Palud, Romuald-barlang a déli oldalon Lim fjord és a Quarry Cave di Monfiorenzo típusú geológiai emlékmű jellegű.