R O V I N J

Rovinj (olaszul Rovigno), Horvátországban, az Isztriai-félszigeten, az Adriai-tenger partján fekvő település. Egy kiálló szirtfokra épült festői szépségű városka. Egyike annak a kilenc Isztriai városnak, amely magában foglalja szinte az egész Isztriai-félszigetet. Poreč és Pula között fekszik a félsziget nyugati oldalán. Egykoron halászfalu és halászkikötő volt, mely ma is őrzi a régi idők szellemét, így Rovinj központjában még manapság is számos halászhajót láthatunk és friss halat is vehetünk a halpiacon.

Isztria egyszerűen gyönyörű. Találhatók itt őskori maradványok, antik műemlékek, középkori városok, a gyönyörű tájak, a tenger, az emberek, a falvak és természetesen a városok. Rovinj, egy csodálatos festői szépségű városa, egy igazi gyöngy az Isztriai-félszigeten. Viharos történelem és a szép jelen együtt. A régi városrész a félszigeten fekszik, a város első említése Ruigno, Ruvigno, Ruginio néven történt. Nehéz szavakkal leírni e gyönyörű érzést és látványt amit Rovinj nyújt. Kacskaringós, macskaköves utcácskái nagyon hangulatosan és romantikusak. A tenger felöl megközelítve már messziről látható a város magasan égbe nyúló tornya, ha pedig a szárazföld felöl érkezünk, akkor a dombtetőről követhetjük a szemünkkel a Szent Eufémia templomtornyát.

A Szent Eufémia templom Rovinj jelképe, legmagasabb és leglátványosabb építménye. Nevét a város védőszentjéről kapta. A templomot a XVIII. században építették egy V. századi kora keresztény templom alapjaira. A homlokzata velencei-barokk stílusú. A hatvan méter magas haragtorony tejetén Szent Eufémia rézszobra áll. A szobor a szárazföld felé fordul, így mutatja a szélirányt a hajósoknak.